söndag 18 november 2012

Nutella/nötkräm

Min dotter gillar att ha Nutella på smörgåsen. Eftersom hon slarvar med frukosten måste jag välja mellan pest eller kolera. Låta henne hoppa över frukosten eller äta en smörgås med kanske inte det bästa som pålägg. Då får det bli det senare alternativet.

För ett tag sedan fick jag ett recept av min kusin på hemagjord Nutella. Jippie! Jag kan ha koll på vad som finns i. Slipper köpa från affären med massor av ingredienser som kan vara skadliga.

Receptet på Nutella som jag fick av min kusin Åsa:

1 pkt nötter (200 gr),
3 dl grädde,
1 pkt mörk blockchoklad (175 gr),
100 gr smör
2 dl florsocker

Grunden är att få fram ett nötsmör. Det gör man genom att rosta nötterna och få bort det mesta av det brunaskalet. Sedan mixar man nötterna - länge! Först blir de "malda", sedan blir det en grynig massa, och till sist blir de en slät massa = nötsmör. Smält choklad i grädden och smält sedan smöret i den blandningen. Blanda ihop allt och tillsätt florsocker tills man är nöjd med sötningen.





















Jag bytte ut florsockret mot ca 1-2 msk honung. Men hur mycket sötning man har i beror säkert på smaken. Att det blev sötning beror på att min dotter fick testa vad som var godast. Själv skulle jag kunna hoppa över sötningen då det var tillräckligt sött ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...